Kelhin Paja

Kelhin Paja ja HL Work

Mistä nimi Kelhin Paja on lähtöisin? Yksinkertaisesti paja on Kelhi nimisellä tilalla Sastamalassa.  

Yritys, jonka alla nyt toimitaan, on HL Work. Tämä yritys perustettiin vuonna 1994. Yrityksen kautta on tehty monenlaisia töitä tuosta vuodesta lähtien, aina tarpeen ja tarjonnan mukaan, mutta sepän paja on aina ollut jotenkin mukana toiminnassa. 

Kelhin Paja jatkaa ainakin tuotemerkkinä ja mahdollisesti omana yrityksenä. Kevään ja kesän 2024 aikana pajarakennusta parannetaan ja mahdollisesti konekantaa uusitaan. Tämä mahdollistaa myös valukurssien pitämisen.

Sepäntyöt

Kelhin Pajassa tehdään perinteisiä sepäntöitä, uniikkitöitä, tilaustöitä sekä metallivalua. Sepäntöitä tehdään yli 30- vuoden kokemuksella. 

Takana on tuhansia puukonteriä ja puukkoja, monia kirveitä ja miekkoja. Tehty on myös erikoispuukkoja ja uniikkitöitä, kuten mammutinsyöksyhammaskahvainen damascuspuukko jalustalla. Kokemuksella valetaan itse heloja, ommellaan tuppia sekä tehdään teroitus- ja korjaustöitä. Asiakastöinä on tehty lukuisia entisöintejä, muutostöitä sekä peruskorjauksia, kuten samuraimiekkojen korjausta.

Metallista on tehty lukuisia tilaustöitä, metallirakennetöitä, suunnittelusta lähtien kokonaisten projektien toteuttamiseen.

Idearikas ajatusmaailma yhdistettyinä kädentaitoihin tuo mahdollisuuksia tuotekehitykseen, mutta myöskin omaan elämään. On ollut mahdollisuus ilahduttaa ihmisiä uniikeilla lahjoilla, kuten valetulla ponilla kuparilankaharjoineen. 

Hannu Lappalainen 

Seppä

Olen aina halunnut tehdä asioita omin käsilläni. Kotona käsityöt olivat osa elämää. Ensi kosketuksen sepän töihin sain 1988 Rosellin puukkopajalla ja siitä saakka olen alan töitä tehnyt.

 Perustin oman pajan 1990 luvun alussa ja silloin oli vahva ajatus, että haluan tehdä kaiken itse ja niin tuli opiskeltua monen ammatin taitoja sepän, puukkosepän, kultasepän, puusepän, nahkatyöntekijän, metallin valajan ja muita vastaavia käsityöammatteja. 

Kun aloin valamaan metalleja, en ollut koskaan nähnyt muiden valavan. Asiaan täytyi perehtyä ja vanhoista tekniikan kirjoista opiskelin alan tekniikoita. Nyt olen valanut monella tekniikalla erilaisia metalleja aina kullasta lähtien.

Olen näiden vuosien varrella nähnyt, kuinka, metallista on moneksi. 

Se, että pystyy toteuttamaan omia ja asiakkaiden ajatuksia valmiiksi tuotteiksi, on palkitsevaa. Haluan edelleen oppia ja kokea uutta, toteuttaa sekä omia että muiden ideoita.

Riina Lappalainen

Sepän tytär

Olen pienestä pitäen ollut mukana pajassa katsomassa, mitä kaikkea isäni on metallista tehnyt. Olen saanut joitain aarteita myös omaan kotiini, kuten yli metrin korkuisen kynttilänjalan.

Taiteet ja käsityöt ovat aina olleet osa perhettämme. Pidän siitä, että saan aikaan ja näen nopeasti, mihin työni etenee. Kiinnitän huomiota estetiikkaan ja olen todella tarkka. Olen aina ollut sitä mieltä, että vaikka jokin on käsityötä, se ei tarkoita sitä, että sen tarvitsee näyttää itsetehdyltä. Käsityö voi olla ihmisen taidon huipentuma.

Käsityöt ja piirtäminen ovat siis aina kuuluneet elämääni, mutta muutamia vuosia sitten pääsin isäni pajassa kokeilemaan pronssivaluja. Prosessi oli minunlaiselleni ihmiselle todella tyydyttävä. Muotista metalliksi ja omalla työllä metallista valmiiksi kiillotetuksi esineeksi. Ja mahdollisuudet ovat rajattomia.

Olemme isäni kanssa todellakin sitä mieltä, että metallista on moneksi.

Ota yhteyttä